Begeleiding bij verlies en rouw
Bij rouw denk je in eerste instantie vaak aan het overlijden van een dierbare. Er zijn nog meer vormen van verlies die aanleiding kunnen geven tot een rouwproces: verlies van gezondheid bij een (chronische) ziekte of lichamelijke beperking, verlies van werk door ontslag, pensionering of reorganisatie, verlies van een relatie na scheiding, verlies van je land.
Rouwen doe je als je om iets of iemand geeft. Rouw en liefde horen bij elkaar. Iedereen reageert anders op verlies. Er is geen goede of foute manier om ermee om te gaan. Lukt het je niet om na een verlies door te gaan met je leven? Ik help je graag op weg om voor jou de juiste manier te vinden.
Rouw heeft ook kracht in zich
‘Levend Verlies’ is de term die psycholoog Manu Keirse introduceerde om de rouw aan te duiden die je ervaart wanneer jijzelf of een naaste getroffen wordt door een chronische ziekte of beperking. Het gaat over terugkerende gevoelens van verlies, verdriet en rouw. De gevoelens kunnen verwacht en onverwacht oplaaien in situaties waarbij je geconfronteerd wordt met iets waar je op dat moment geen raad mee weet.
Als coach bij verlies en rouw zal ik met aandacht naar je luisteren en doorvragen. Samen komen we tot de kern die verborgen ligt in jouw binnenste. Hoe kun je het verdriet toelaten? Wat heb jij nodig om verder te kunnen? Waar zit je veerkracht? Het zal je misschien verbazen, maar geloof me: rouw heeft ook een kracht in zich die je positief kunt benutten. Bijvoorbeeld door creatiever te worden in het bedenken van oplossingen en door assertiever te zijn. Ik laat je graag zien hoe ook jij die kracht kunt vinden.
‘Rouw verwerk je niet. Je overleeft je verlies en je leeft er mee. Verwerken is niet loslaten maar anders leren vasthouden’
Manu Keirse, psycholoog